Mariona Lladonosa publica l’article “Identitat(s) nacional(s) a la Catalunya del segle XXI” en el darrer número de la revista Afers

“Qui sóc? Qui és? Individu i vincles socials a l’època moderna” és el número 77 de la Revista Afers. Fulls de recerca i pensament, actualment publicada sota el segell d’Editorial Afers.

Com moltes altres preguntes aparentment senzilles, aquestes de «Qui sóc? Qui és?» amaguen molts paranys. I això perquè remeten a la noció, tan d’actualitat entre els interrogants intel·lectuals del nostre temps com difícilment aprehensible, d’«identitat»: un concepte que es mou entre la idea d’«atribució» (designació, denominació conferida externament, en particular per aquells que tenen el poder social, polític o simbòlic de donar el nom o assignar classificacions) i la d’«identificació» (experimentada o argumentada pel mateix subjecte). Podeu llegir-ne més aquí.

L’article de Mariona Lladonosa, “Identitat(s) nacional(s) a la Catalunya del segle XXI”, vol motivar un espai de reflexió teòrica sobre possibles elements d’influència en la identitat nacional a la Catalunya del segle XXI. D’acord amb una primera síntesi breu del debat teòric existent, es planteja una aproximació sobre la noció d’identitat nacional en el context de la modernitat tardana i el cas català. A la Catalunya postfranquista i en els primers anys de la represa democràtica, s’esdevé una certa hegemonia sobre la definició dels elements conformadors de la identitat nacional catalana en base a tot un seguit d’arguments de caire culturalista i comunitarista que s’hi desgranen. Això no obstant, l’autora considera que el segle XXI obra les portes a canvis importants en els elements de configuració identitària i en els marcs de representació i interpretació de la catalanitat. Aquests canvis es creuen vinculats a un procés de personalització i liberalització de la nostra societat que afegeixen nous matisos en el calidoscopi social. Es pretén assenyalar un espai de canvi en la configuració dels factors d’influència en la conformació de la identitat catalana. Finalment reflexionant sobre la possibilitat que aquestes noves formulacions formin part de l’avantsala de l’acceleració dels procés polític vigent, que tot i no ser tractat en aquest article, en certa mesura pot ser conseqüència de les idees de caràcter sociològic que s’hi proposen.

Podeu adquirir el número de la revista a la plana web d’Afers.

Captura de pantalla 2014-09-10 a les 11.19.52

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s