II SIMPOSI: NARRACIONS MEDIÀTIQUES DEL CATALANISME

De l’Estatut del setanta-nou a l’actual procés sobiranista

11 de desembre de 2015
Sala de Juntes 2on pis del Rectorat Universitat de Lleida (Facultat de Lletres)

 

geciec_seminari2_a5Ens plau presentar-vos el segon Simposi del GECIEC. Aquesta edició pretén incidir en l’anàlisi de les narratives mediàtiques del catalanisme contemporani; i pretén fer-ho quant a dos processos en concret: el de l’Estatut d’Autonomia de 1979, i el de l’actual procés sobiranista. D’acord amb aquest marc d’estudi, el simposi té previstes quatre ponències que analitzen mitjans ben diversos: la premsa de paper, la publicitat, les noves xarxes socials, etc, i que ho fan des de perspectives metodològiques diferents.
Per acreditar l’assistència cal inscriure’s prèviament, en el formulari que trobareu a continuació. El simposi és gratuït i obert a tots els públics.

Descarregar programa en PDF

PROGRAMA

10:00 h. Recepció i acreditacions

11:00 h. L’autodeterminació a debat a l’Espanya de la Transició i fins l’aprovació dels primers estatuts del 1979
Dra. Cristina Perales, professora de la Universitat de Vic

12:30 h. El món ens mira? Mites i realitats de la representació mediàtica del Procés a la premsa nacional i estrangera
Dr. Carles Pont, professor de la Universitat Pompeu Fabra

16:00 h. 25+9=27: La lògica del debat sobiranista a Twitter
Dr. Francesc Guerrero-Solé, professor de la Universitat Pompeu Fabra

17:30 h. Les representacions de la catalanitat en la publicitat comercial dels anys del procés sobiranista
Dr. Joaquim Capdevila, Sra. Mariona Lladonosa, Dra. Mariona Visa i Dra. Teresa Serés, professors de la Universitat de Lleida

19:00. Debat i cloenda.

PARTICIPANTS

Cristina Perales-García és doctora en Periodisme i Ciències de la Comunicació amb menció europea per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora de Comunicació Audiovisual i Periodisme des del 2006 a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Ha impartit docència a la Universitat Rovira i Virgili (2006-201) en tallers de periodisme. Actualment és coordinadora del màster oficial en Direcció Estratègica de la Comunicació i de l’Empresa a la Universitat de Vic on hi imparteix sessions dedicades a la comunicació política i institucional. Com a investigadora està especialitzada en l’àmbit del periodisme i la comunicació política així com en l’estudi dels discursos periodístics.

Carles Pont Sorribes és doctor en Comunicació Social, llicenciat en Periodisme i en Ciències de l’Educació, i professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. És membre, des del 2004, dels grups d’investigació GRP i UNICA. És autor de diversos llibres i de nombrosos articles en revistes acadèmiques de l’àmbit de la comunicació política, la comunicació d’emergències i crisi, i el periodisme. Actualment és sotsdirector de Postgrau i Coordinació del Departament de Comunicació de la UPF, i co-director del Màster en Comunicació Política i Institucional de la Barcelona School of Management UPF.

Frederic Guerrero-Solé és doctor en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra i professor de Sociologia de la comunicació i Mètodes quantitatius de recerca en comunicació a la mateixa universitat. És professor del Màster Universitari de Comunicació Social i co-director del Màster en Comunicació Estratègica i Relacions Públiques, organitzat conjuntament amb la Universitat de Stirling. Les seves principals línies de recerca són els efectes dels mitjans, les xarxes socials i la comunicació política. Ha publicat diversos articles en revistes internacionals de referència sobre les eleccions catalanes a Twitter i sobre els efectes indirectes dels continguts mediàtics.

Joaquim Capdevila és llicenciat en Filologia Catalana i en Psicologia i doctor en Lingüística, és especialista en semiòtica de la cultura. Professor de la Universitat de Lleida, ha col·laborat en nombroses revistes científiques i és autor de diversos llibres i publicacions sobre identitat, mentalitats i imaginaris socials des d’una perspectiva històrica, etnogràfica i semiòtica.

Mariona Visa Barbosa és doctora en Comunicació social per la Universitat de Lleida i llicenciada en Comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és professora del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals de la Universitat de Lleida i membre del GECIEC, s’ha especialitzat en la recerca sobre la representació visual i textual de la família en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Mariona Lladonosa Latorre és doctoranda en Sociologia per la Universitat de Lleida. Llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i Postgrau en Ciutadania i Immigració per la Universitat Pompeu Fabra. És membre del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida on ha impartit docència com a professora associada des del 2009. Ha publicat diversos articles i publicacions especialitzades primordialment en l’àmbit de les identitats nacionals.

Teresa Serés Seuma, és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (Estudi General) i en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Lleida. Doctora en Comunicació Audiovisual per aquesta mateixa universitat, és professora investigadora del Departament de Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual de la UdL des de 2007. La seva docència ha estat vinculada a l’àmbit de la Semiòtica i la Teoria de la Comunicació, i els principals temes d’investigació en què treballa són l’humor i els imaginaris socials.

INSCRIPCIÓ I ASSISTÈNCIA

La inscripció i assistència al simposi és gratuïta i oberta a tots els públics, siguin o no membres de la comunitat universitària; tanmateix, per a poder garantir l’aforament de la sala és necessari que us inscriviu al simposi a través d’aquest formulari:

Rebreu un correu de confirmació de la vostra inscripció.