I SIMPOSI: IMAGINARIS NACIONALS MODERNS

SIMPOSI INTERNACIONAL Imaginaris nacionals moderns (ss. XVIII- XXI). Cap a un enfocament complex

Universitat de Lleida

Lleida, 13 i 14 de desembre de 2012

Descarregueu-vos el programa aquí

Française

Castellano

Aquest Simposi, organitzat pel Grup d’Estudi de la Cultura i Identitat a l’Europa Contemporània de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, pretén incidir en una qüestió bàsica de les societats contemporànies i dels seus estudis socials: la nació i la seva (re)conducció simbòlica.

El simposi s’estructura en dos àmbits, que actuen com a dos nivells distints d’aproximació al fenomen. El primer, Modernitat i imaginaris nacionals a Europa (ss. XVIII-XXI) és plantejat com una introducció epistemològica bàsica als mecanismes i processos de (re)definició simbòlica de la nació moderna. El segon, Modernitat i representacions de la catalanitat (ss. XIX-XXI), esdevé un correlat exemplificador de qüestions plantejades en el primer àmbit.

Els eixos temàtics sobre els quals girarà el Simposi són els següents:

  • Els mecanismes i processos bàsics de recreació simbòlica de la nació moderna: els instruments de (re)creació simbòlica; els referents simbòlics; i les simbolitzacions o representacions suggerides pels instruments i referents simbòlics.
  • El desenvolupament històric, des de finals del setcents fins a l’actualitat, de la construcció simbòlica de la nació moderna. Caldrà tenir en compte en aquest sentit fenòmens bàsics com els canvis en l’esfera pública, la conformació de la moderna cultura de masses i les seves evolucions, o la pròpia crisi de la nació moderna amb els primers desenvolupaments de l’anomenada postmodernitat o modernitat tardana.
  • Assaig de revisió – atès el desenvolupat en els eixos temàtics anteriors – de les representacions de la catalanitat des de la Renaixença fins al moment històric actual.
  • Estudi i reflexió sobre els canvis sobrevinguts pel que fa als imaginaris del catalanisme i de la catalanitat a partir dels seixantes i setantes del segle XX, coincidint amb la incorporació de la societat catalana a les pautes bàsiques de les societats tardomodernes (increments i recomposicions de la complexitat social, de l’estimulació contextual, de l’individualisme…).
  • Anàlisi i estudi de les representacions de la catalanitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya.
  • Estudi de les noves migracions establertes a Catalunya de vint anys ençà. Amb aquest anàlisi es pretén estimular la línia d’estudi transcultural de la catalanitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s